Hrvatski otočni proizvod

Otočni proizvođači posjetili Prvić - Faustov otok

PRVIĆ, 04.11.2011.

U organizaciji Šibensko-kninske županije i mjesnih odbora Prvić Luke i Prvić Šepurine te Poljoprivredno turističke zadruge „Faust Vrančić“, drugog dana nakon svečane dodjele oznake „Hrvatski otočni proizvod“, otočni proizvođači posjetili su otok Prvić u kojeg je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uložilo oko 6,7 milijuna kuna u proteklih deset godina kroz 15 projekata.

Posjetitelji su obišli dva ribarska naselja, Šepurinu na zapadnom i Prvić Luku na jugoistočnom dijelu otoka, u kojima je nastanjeno tek oko 450 stalnih žitelja. U obilasku Šepurina otočni proizvođači posjetili su ljetnikovac Fausta Vrančića, koji je u vlasništvu plemićke obitelji Draganić, a u Prvić Luci Poljoprivredno turističku zadrugu koja nosi ime ovog velikog jezikoslovca i izumitelja, a koja je ujedno i nositeljica oznake „Hrvatski otočni proizvod“.

Prvinsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, vakumirana sušena smokva, hobotnica naPrvić, 4. studenoga 2011. - obilazak kuće Fausta Vrančića salatu u maslinovom ulju i prvinski prirodni sapun su proizvodi ove zadruge koji su ove godine dobili oznaku HOP, a prvinska hobotnica svježe vakumirana i sušena 2009. godine. Nositelj ove prestižne oznake je i obrt „Lipa“ u Šepurini koji se bavi izradom autohtonih suvenira - etno kreacija u stilu tradicionalne šibenske nošnje, a u čiju su se ljepotu mogli uvjeriti posjetitelji.

U Šepurini su obišli srednjovjekovnu crkvu koja se nalazi u samom središtu mjesta, a  posvećena je Jeleni križarici, majci cara Konstantina Velikog, te crkvu iz 19. stoljeća posvećenu Uznesenju blažene djevice Marije. Također, obišli su i uljaru za preradu maslina u sklopu Poljoprivredne zadruge Šepurine, čiju je opremu sufinanciralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s 562 tisuće kuna.

U Prvić Luci uskoro bi trebao niknuti Memorijalni centar „Faust Vrančić“ vrijedan oko 2,5 Prvić, 4. studenoga 2011.milijuna kuna u sklopu kojeg bi se uz polivalentnu dvoranu i suvenirnicu nalazio i vanjski amfiteatar u službi ljetne pozornice. Ministarstvo je s 250 tisuća kuna pomoglo izradu projekta ovog centra, te dva milijuna kuna za izgradnju doma kulture „Faust Vrančić“, kao i 700 tisuća kuna za uređenje Spomen parka koji nosi ime slavnog izumitelja.

Ministarstvo je također sa 200 tisuća kuna sufinanciralo sanaciju i opremanje područne škole Prvić Šepurine, te s istim iznosom uređenje šetnice u tom mjestu, dok je sa 300 tisuća kuna financiralo izradu projekta odvodnje otoka. Za izgradnju obalnog pojasa te sanaciju gatova u oba mjesta na otoku Ministarstvo je uložilo oko 2,2 milijuna kuna te dodatnih 100 tisuća kuna za izradu urbanističkog plana uređenja ovih mjesta. Isto tako poslodavcima s otoka Prvića u posljednjih pet godina isplaćeno je oko 210 tisuća kuna potpora za očuvanje radnih mjesta.

O životu i brojnim izumima slavnog Fausta Vrančića posjetitelje je upoznao jedan od inicijatora projekta dr. Vladimir Lučev, predsjednik udruge Narodno zdravlje, a posjet Prviću završio je obilaskom crkve Sv. Marije od Milosti, gdje je smješten grob Fausta Vrančića.

Uz župana Šibensko-kninske županije Gorana Pauka i v.d. ravnateljice Uprave za otočni i priobalni razvoj Tajane Huzak u obilasku otoka bili su i gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev, pročelnica županijskog Upravnog odjela za pomorstvo, promet, otočni i područni razvoj Jadranka Fržop, predsjednici mjesnih odbora Šepurine i Prvić Luke Goran Kursar i Boris Čače.

Prvić, 4. studenoga 2011. - obilazak uljare za preradu maslina u sklopu Poljoprivredne zadruge Šepurine čije je opremanje sufinanciralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Prvić, 4. listopada 2011. - glavni trg ispred crkve 'Sv. Marije od Milosti', u kojoj se nalazi grob Fausta Vrančića